L’epicondilitis és una entitat que es caracteritza per dolor en la cara lateral del colze, en la zona d’inserció dels músculs extensors del canell i dits, provocat per una tensió mantinguda i moviments repetitius. Malgrat que s’anomena colze de tenista, no només ho pateixen jugadors de tenis, sinó també pot aparèixer en persones que practiquen altres esports com beisbol, esports de llançament, esgrima, natació, i altres activitats que requereixen una tensió mantinguda dels músculs de l’avantbraç, com utilitzar el teclat de l’ordinador, fusteria, hostaleria, etc.
Quina és la causa de l’epicondilitis?
No està gens clar l’origen d’aquest dolor, però es creu que és degut a una inflamació de la inserció del múscul segon radial (l’extensor carpi radialis brevis) a nivell de la seva inserció en el colze. Degut a que és una alteració en la inserció del tendó en l’epicòndil, no és pròpiament una tendinitis, sinó una tendinosi. Les troballes més freqüents en la zona d’inserció d’aquest múscul, són canvis degeneratius.
L’edat d’aparició més freqüent és entre el 35 i 40 anys, però pot aparèixer a qualsevol edat i afecta per igual a homes i dones.
Segons la zona anatòmica que afecta, podem diferenciar:
- Colze de tenista lateral, el més freqüent, que es localitza en la part externa del colze
- Colze de tenista medial o epitrocleitis, que es produeix per una alteració en la inserció dels músculs flexors, en la cara interna del colze
- Colze de tenista posterior, quan afecta a la inserció del tríceps, en la part posterior del colze
El motiu inicial de sobrecàrrega està produït per la contracció mantinguda i/o repetida de la pròpia musculatura. L’origen pot ser traumàtic (por sobre ús o cop directe) o per factors individuals constitucionals, en un grup de pacients que a més desenvolupen altres tendinosis y tendinitis, como dit en resort o en molla, De Quervain, tendinitis del manegot dels rotadors de l’espatlla, etc.
Quins símptomes provoca l’epicondilitis?
L’epicondilitis provoca habitualment dolor en la cara lateral del colze i un alteració de la funció per dolor. Aquest dolor inicialment sol aparèixer només quan es realitzen activitats de força o repetides de la mà, canell i avantbraç. En fases més avançades, el dolor pot ser continu, sense necessitat de realitzar cap activitat per a que apareixi el dolor.
Quin és el tractament de l’epicondilitis?
En la gran majoria dels casos, es tracta d’una patologia autolimitada, és a dir, que cura sòl o amb mesures conservadores, fred local i antiinflamatoris. Però en casos crònics o que no responen a les mesures inicials, pot ser necessari l’aplicació d’un tractament rehabilitador, ortesis per descarregar la musculatura, modificar la tècnica d’entrenament, infiltracions, etc.
En els casos en que no responen a cap tractament, sol ser necessari realitzar una sèrie de proves diagnòstiques complementaries per descartar altres causes de dolor en la mateixa localització como lesions per compressió nerviosa en el colze (el nervi radial, nervi cubital), artrosis en el colze, etc. En aquests casos, pot ser necessari realitzar una operació per intentar millorar els símptomes que provoca aquesta malaltia.
En tot cas, serà el seu cirurgià de Mà el que valori la necessitat de realitzar les proves, i qui li indicarà quin és el millor tractament per a vostè.
Recordi demanar qualsevol dubte que li pugui sorgir. És important saber quines són les expectatives dels resultats del tractament que li proposin. No dubti en demanar cita per qualsevol dels especialistes en cirurgia de mà que formen IBACMA- Institut Balear de Cirurgia de Mà, els doctors Guillem Salvà y Xavier Terrades, en la Policlínica Miramar (Palma de Mallorca).
Tots els artícles