El ganglió o quist sinovial, és la tumoració més freqüent de la mà, i representa aproximadament el 50-70% de totes les tumoracions de la mà i del canell.
És una tumoració que és més freqüent en dones, i en el 70% dels casos ocorre entre la segona i quarta dècades de la vida, però també són relativament freqüents en la infància i en l’edat adulta.
Típicament solen ser tumoracions úniques, més freqüentment localitzades en el dors del canell, però poden estar relacionar amb qualsevol articulació o tendó.
Aquestes tumoracions poden aparèixer de forma sobtada o de forma progressiva durant mesos.
La causa d’aparició dels ganglions no està gens clara, però podria estar relacionat amb el que s’anomena degeneració mucoide o amb factors relacionat amb la producció d’àcid hialurònic per un traumatisme o irritació, et…
Pel diagnòstic, rarament es necessiten proves complementàries. L’exploració física és la part més fonamental del diagnòstic. Sovint es realitzen radiografies o ecografies, per confirmar el diagnòstic, però no sempre és necessari. En tot cas serà el seu cirurgià de mà el que consideri necessari o no realitzar aquestes proves, la majoría de vegades per descartar altres causes de tumoracions a les mans i al canell.
Per terme general, el maneig dels quists sinovials és conservador, donada la seva naturalesa benigne i sovint autolimitada. En casos on hi ha símptomes de dolor, es poden utilitzar ortesis per immobilitzar el canell, antiinflamatoris,... Només en els casos amb dolor i limitació de la funció de forma persistent es planteja el tractament quirúrgic, que segons els casos, es pot fer per artroscòpia o cirurgia oberta. Tot i la cirurgia, el risc de reaparició del quist és del 5 al 10%, depenent de la localització i mètode quirúrgic utilitzat.
És important remarcar que en cas de dubte, el que s’ha de fer és visitar un especialista en cirurgia de Mà. Ell podrà valorar els símptomes que presenta, realitzar el diagnòstic correcte i podrà orientar-lo de quin tipus de tractament ha de seguir.
Tots els artícles